DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Jak udělat nealko drink aneb proč pít zdravé sirupy

Jak uhasit žízeň v horkých dnech? Jak se zahřát nealko pitím v zimě a zajistit si dostatečný přísun tekutin? Tak to jsou otázky většiny z nás. A pokud nepijeme pivo, je tahle otázka leckdy ještě složitější 🙂 Nedávno jsme na ni ale našli odpověď a vy ji znát už od dětství také. Ano, máte pravdu, otázku žízně vyřeší zdravé sirupy, pojďme se podívat na to, jaké to jsou.

Zdravý sirup? Vždyť je v něm cukr

Pokud si koupíme šťávu, kterou jsme asi všichni pili jako malí, pak na tom nic moc zdravého nenajdeme. Zdravé sirupy jsou ty, které se vyrábí z bylinek a skutečného ovoce nejlépe v bio kvalitě. Sacharóza pak působí v sirupu nejen jako přírodní konzervant, ale také jako zdroj energie při sportu, na výletech nebo k uspokojení našich chuťových pohárků. Cukr potřebuje i náš mozek. Pokud pracujeme hlavou, učíme se do školy je limonáda ze sirupu tím správným dopingem. A nebojte, přebytečná glukóza poslouží jako zdroj energie na odpolední procházku.

Co obsahuje sirup?

Kvalitní sirup poznáme především dle vysokého podílu ovoce nebo bylinek. Nenajdeme v něm zbytečné umělé přísady, barviva či chemická dochucovadla. Zdravý sirup je lisovaný za studena, aby si zachoval co nejvíce dobrých látek z darů přírody. A samozřejmě sacharózu, bez ní by to nebyl sirup. Opravdu dobrý sirup nechá vyniknout vůni, chuť i léčivé vlastnosti obsažených bylinek a ovoce, proto jej můžeme nejen pít teplý i studený, ale také ho užívat po lžičkách a přidávat do jídla.

3 nejoblíbenější sirupy

Schválně, uhodnete, které sirupy nám chutnají nejvíc? Ano, v létě i v zimě vede zázvorový sirup, doháního bezový i bezinkový sirup a následuje jemný levandulový sirup. Na podzim si pak hodně z nás ještě přidává do čaje jitrocelový sirup.

Zázvor zahřeje i ochladí

Lehce štiplavý, pro někoho možná zemitý a v kuchyni velmi oblíbený zázvor má schopnost ovlivňovat termoregulaci těla a vyrovnávat tak jeho teplotu. Proto studená zázvorová limonáda ochladí víc než jiné limonády a teplý zázvorový čaj zahřeje také víc. Koření, které dává jídlu úplně jinou pikantní chuť než pepř nebo chilli, je dokonce bohaté na draslík a pomáhá snižovat tlak.

Levandule zklidní a pohladí

Motiv modrofialových květů se stal symbolem venkovské kuchyně. Ve většině z nás evokuje pohodu slunného dne v chaloupce na odlehlém místě, kde je slyšet jen bzukot včel a vítr, který šumí v obilí. Na toto uklidňující místo se můžete přenést odkudkoli, stačí si připravit levandulovou limonádu nebo čaj. Levandule má uklidňující účinky, nervy pohladí svou vůní i chutí. Pomáhá zahnat bolest hlavy, nespavost i žaludeční potíže.

Bezovka pro malé i velké

S bezovou i bezinkovou limonádou je to jako s jahodami. Nezáleží na tom, kolik vám je, prostě ji milujete. Pravda, jako dospělí bezovou limonádu občas vyměníme za bezové víno, ale to nemění nic na tom, že bílé květy a černé bobule jsou velice oblíbené. Ať už se do výroby bezového sirupy pustíte doma, nebo si ho raději koupíte třeba od Báťky, díky minerálům a antioxidantům obsaženým v bylině pro sebe uděláte něco dobrého.

Proč tedy pít sirupy?

Díky lahodné chuti se vám snáz podaří udržet pitný režim. Cukr v rozumné míře působí jako potrava pro mozek a jako zdroj energie. Zdravé sirupy v sobě skrývají také léčivou sílu bylinek a vitamíny z ovoce.

3 minuty
FITtipy
https://www.fitboy.cz/znacka/batkovy-sirupy/