DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Blog

Jaké jídlo si sbalit na dovolenou?

Jaké jídlo si sbalit na dovolenou?

Balení na dovolenou je výzva, a když máte balit i jídlo, chce to hodně plánování. S vhodným výběrem potravin vám pomůžeme v následujícím článku a dáme vám par tipů na chutné a FIT jídlo, které si zvládnete připravit kdekoliv. Když vybíráte jídlo na cesty, je důležité myslet na to, aby bylo jídlo snadno přenositelné a vydrželo i mimo lednici. Na čem si teda na dovolené pochutnáváme?

Co jíst na dovolené?

Když jste na dovolené, je skvělé mít po ruce jídla, která jsou rychlá na přípravu a nevyžadují složité vaření. Nikdo nechce trávit dovolenou u sporáku, ani utratit životní úspory v restauracích. Pokud chcete něco lehčího než jsou řízky či poctivý lunchmeat, vsaďte na těstoviny. Špagety s rajčatovou omáčkou patří mezi klasiku, která nikdy nezklame. Špagety a rajčata v konzervě nebo zavařená vydrží opravdu hodně. Pokud navíc jste na dovolené ve Španělsku nebo jižních zemích, pak si těstoviny můžete opravdu vyšperkovat. Na trhu či v obchodech pořídíte čerstvé bylinky, jedinečné sýry, sušenou šunku či chorizo a opravdu chutná rajčata. 

Pokud máte rádi oříšky a sušené ovoce, doporučujeme přibalit mix ořechů a ovoce do batůžku na každý výlet. Je to skvělý způsob, jak získat energii na dlouhých túrách. Co si budeme, při každém výkonu si tělo ze všeho nejvíc žádá bílkoviny a sacharidy. Ačkoli toto splňuje i chleba se šunkou, trochu víc si pochutnáte třeba na proteinovém kešu krému s kokosem, proteinové sušence s ořechy a čokoládou nebo na oříškové tyčince. My si dobíjíme energii hlavně FITdobrotami od LifeLike.

https://www.fitboy.cz/znacka/lifelike/

 

Jestli máte raději dobrodružné dovolené než ty v 5hvězdičkovém hotelu, pak si určitě s sebou zabalte sušené maso nebo rybí konzervy. Obojí je výborný zdroj bílkovin a ideální večeře, pokud nemáte přístup ke kuchyni a čas vařit. Stačí kombinovat s chlebem, krekry nebo knackebrotem a máte rychlé FITjídlo. 

Co uvařit rychlého na dovolenou?

Před odjezdem na dovolenou je dobré si připravit několik jídel, která si vezmete s sebou a která vám ušetří čas a starosti na místě. Jedním z těchto jídel jsou samozřejmě oblíbené řízky nebo sekaná. Na domácí sekanou nebo karbanátky navíc máme skvělý recept bezezbytku, o který se s vámi jednou podělíme. Pokud ale chcete něco víc FIT a fresh, pak zkuste například těstoviny s pestem. Uvařte si doma těstoviny, smíchejte je s pestem a přidejte sušená rajčata nebo tuňák v konzervě. Tuto směs můžete skladovat v chladničce a na dovolené ji jen ohřát.

https://www.fitboy.cz/znacka/panzani/

Další skvělou volbou je quinoový salát. Uvařte doma quinou a smíchejte ji s čerstvou zeleninou, feta sýrem a olivovým olejem. Salát dejte do uzavíratelné nádoby a na jednodenní výlet máte připravený rychlý a zdravý oběd nebo večeři.

Pokud máte rádi polévky, můžete si připravit krémovou polévku z dýně nebo rajčat, kterou nalijete do sklenic nebo plastových nádob. Na místě ji jen ohřejete a máte hřejivou večeři bez zbytečné práce.

Doma si můžete připravit také různé druhy sendvičů. Použijte celozrnný chléb, různé druhy sýrů, šunky a čerstvé zeleniny. Sendviče zabalte do alobalu nebo voskovaného papíru a máte připravené rychlé jídlo na cestu i na dovolenou. 

 

Jaké jídlo vydrží bez lednice?

Prakticky všechny zmiňované suroviny vám vydrží bez lednice. Sušené ovoce a oříšky uspokojí chuť na něco dobrého a zároveň dodají potřebnou energii na výletech. Sušené maso doplní bílkoviny a hodí se večer i k pivku nebo vínu. Těstoviny vás zachrání vždy a všude, dají se připravit na tisíc způsobů a hlavně se dají uvařit rychle. Předem připravená jídla se snažte chránit před slunečním světlem a vysokými teplotami. Nejjednodušší je pořídit si termotašku. Doufáme, že vám tyto tipy pomohou při plánování jídla na vaši další dovolenou. Ať už cestujete kamkoli, mějte vždy po ruce chutné a výživné jídlo, které vám dodá energii na všechny vaše dobrodružství. Nezapomeňte také na to, že na dovolené si máte odpočinout a užívat, takže si nechte i něco dobrého uvařit.

 

4 minuty
FITtipy
https://www.fitboy.cz/konzervovane-ryby/
Rychlý oběd? Vsaďte na salát s rybou

Rychlý oběd? Vsaďte na salát s rybou

Připravili jsme pro vás FITrecepty na čerstvé saláty s lososem nebo tuňákem. Troufáme si říct, že saláty jsou vynikající, jednoduché a plné živin. Kombinace čerstvé zeleniny a rybích konzerv vám dovolí vykouzlit FITjídlo za několik pár minut. Samozřejmě můžete rybí konzervy nahradit i čerstvou rybou.

Recept 1: Salát s tuňákem, avokádem a cherry rajčaty

Ingredience:

  • 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (cca 300 g)
  • 1 zralé avokádo
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • 1 okurka
  • 100 g listového salátu (rukola, špenát, nebo mix)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Tuňáka slijte a rozdrobte do mísy.
  2. Avokádo oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte k tuňákovi.
  3. Cherry rajčata rozkrojte na poloviny, okurku nakrájejte na tenké plátky
    a červenou cibuli na jemné proužky. Vše přidejte do mísy.
  4. Přidejte listový salát.
  5. V malé misce smíchejte olivový olej s citrónovou šťávou, osolte a opepřete.
    Zálivku nalijte na salát a dobře promíchejte.
  6. Podávejte čerstvé.

Recept 2: Lososový salát s quinoa a avokádem

Ingredience:

  • 2 konzervy lososa (cca 300 g)
  • 1 šálek vařené quinoy
  • 1 zralé avokádo
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 100 g rukoly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Lososa slijte a rozdrobte do mísy.
  2. Přidejte vařenou quinou, rukolu a nasekaný koriandr.
  3. Avokádo oloupejte a nakrájejte na kostičky. Papriku a červenou cibuli nakrájejte na tenké proužky.
    Vše přidejte k lososové směsi.
  4. V malé misce smíchejte olivový olej s limetkovou šťávou, osolte a opepřete.
    Zálivku nalijte na salát a dobře promíchejte.
  5. Podávejte čerstvé nebo lehce vychlazené.

Recept 3: Tuňákový salát s cizrnou a špenátem

Ingredience:

  • 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (cca 300 g)
  • 1 konzerva cizrny (cca 400 g)
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Tuňáka slijte a rozdrobte do mísy.
  2. Cizrnu slijte a přidejte k tuňákovi.
  3. Červenou papriku nakrájejte na tenké proužky, cibuli na jemné kostičky
    a čerstvý špenát lehce natrhejte. Vše přidejte do mísy.
  4. V malé misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet a dijonskou hořčici.
    Osolte a opepřete dle chuti. Zálivku nalijte na salát a dobře promíchejte.
  5. Podávejte čerstvé nebo lehce vychlazené.

Tyto recepty jsou jednoduché, rychlé a plné zdravých ingrediencí, které skvěle doplní chuť tuňáka či lososa z konzervy. Dobrou chuť!

3 minuty
FITrecepty
https://www.fitboy.cz/znacka/nekton/
Kombucha: Přírodní zázrak pro očistu těla a denní osvěžení

Kombucha: Přírodní zázrak pro očistu těla a denní osvěžení

Baví vás půsty, zkoušíte různé stravovací styly a byliny pro očistu a detoxikaci těla? A už jste vyzkoušeli kombuchu? Tento fermentovaný nápoj, který má dlouhou historii v tradiční medicíně, připravovaly i naše babičky. Nás zaujal především svou schopností podporovat trávicí systém, aby byl fit, zlepšovat imunitu a zároveň být osvěžujícím nápojem.

Kombucha jako detoxikační kúra

Kombucha prý dokáže zázraky. A tak jsme se rozhodli udělat si s ní detoxikační kúru. Během této kúry jsme pili kombuchu každý den ráno nalačno po dobu dvou týdnů. Naše reakce se lišili. Někomu lehce kyselý nápoj chutnal a vypil ho na ex, jiný si svou 200ml skleničku vychutnával déle. Stejně tak účinky byly rozdílné, přesně podle toho, kdo má co ve střevech. Nikdo ale netrpěl a všichni jsme přežili. Během 14 dnů tělo měnilo svou reakci na kombuchu a výsledkem byla řada pozitivních účinků. Všeobecně se nám snížil pocit nadýmání. Trávení se upravilo, kdo ho měl pomalé, tomu se zrychlilo a naopak. Všichni jsme zaznamenali víc energie, únava s ní chuť na sladké či kávu se snížila na minimum. Kombucha si našla své místo u nás v lednici i v našem pitném režimu. Když máme chuť, tak si většinou dáme jednu z ochucených kombuch od Captain Kombucha a pěkně vychlazenou. Níže jsme vám shrnuli důvody, proč kombuchu pít klidně každý den.

Proč pít kombuchu každý den?

👉Podpora trávicího systému:
Kombucha je bohatá na probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru. Pravidelná konzumace může pomoci zlepšit trávení a snížit problémy jako nadýmání a zácpa.

👉Detoxikace těla:
Kombucha obsahuje enzymy a kyseliny, které mohou pomoci tělu zbavit se toxinů. Díky tomu může být skvělým doplňkem k očistným kúrám.

👉Posílení imunitního systému:
Antioxidanty obsažené v kombuše pomáhají chránit tělo před volnými radikály a posilují imunitní systém.

👉Zlepšení energie a nálady:
Díky obsahu vitamínů B a přírodních kyselin může kombucha přispět ke zvýšení energie a zlepšení nálady.

Jak připravit a podávat kombuchu

Příprava kombuchy je relativně jednoduchá, i když vyžaduje určitou trpělivost a hlavně precizní čistotu. Pokud máte chuť, zkuste si její přípravu doma. Zde je základní postup:

    1. Ingredience:
      • Černý nebo zelený čaj
      • Cukr
      • Voda
      • Kombucha kultury (SCOBY - symbiotická kolonie bakterií a kvasinek)
    2. Postup:
      • Uvařte čaj a přidejte cukr, nechte ho zcela rozpustit.
      • Nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu.
      • Přelijte čaj do skleněné nádoby a přidejte SCOBY.
      • Zakryjte nádobu čistým hadříkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě 7–10 dní.
    3. Fermentace a dochucování:
      • Po první fermentaci můžete kombuchu ochutnat a případně nechat fermentovat déle, pokud preferujete silnější chuť.
      • Pro druhou fermentaci můžete přidat ovoce, byliny nebo šťávy pro dochucení. Často se dává třeba sušené ovoce, jako jsou švestky, ale také čerstvý zázvor nebo maliny. Nechte fermentovat další 1–3 dny, aby nápoj získal jemně perlivou texturu.
    4. Skladování a podávání:
      • Přelijte hotovou kombuchu do lahví a uchovávejte v lednici. Proces fermentace brzdí chlad, pokud necháte kombuchu v teple déle, její chuť bude hodně ostřejší. 
      • Kombucha se podává nejlépe vychlazená, což z ní dělá osvěžující nápoj ideální pro horké letní dny. Při otevírání lahve je dobré dávat pozor, aby vám nápoj celý nevyšuměl.

Nechte přípravu na odbornících

Kombucha je nejen chutný a osvěžující nápoj, ale také účinný nástroj pro podporu zdraví a detoxikaci těla. Pravidelná konzumace může přinést řadu zdravotních výhod, které stojí za vyzkoušení. Pokud hledáte přírodní způsob, jak zlepšit své trávení a zároveň si chcete dopřát chutný nápoj, kombucha je skvělou volbou. A díky poctivým výrobcům, jako je například Captain Kombucha nebo Prager's si můžete vychutnat opravdu dobrou a kvalitní kombuchu bez námahy, kdykoli a kdekoli. Tak na zdraví!

3 minuty
FITtipy
https://www.fitboy.cz/kombuchy/
Co (si) upéct k svátku? Ořechový koláč

Co (si) upéct k svátku? Ořechový koláč

Chystáte se slavit svátek a máte chuť na nějaké FITmlsání? Možná vás to překvapí, ale my k svátku anebo prostě jen když máme chuť na něco dobrého, pečeme ořechový koláč. Zkoušeli jsme různé recepty dostupné na internetu, ale nejvíc se nám osvědčil tento z křehkého těsta. Když nás honí opravdu velká mlsná, tak koláč doplníme o vanilkovou zmrzlinu. Nechte si chutnat a podělte se s námi na Instagramu, jak se vám koláč povedl, stačí nás označit @fitboy.cz

 

PS: Chcete od nás dostat dárek k svátku? Zaregistrujte se na e-shopu k odběru newsletteru a až přijde váš den, my si na vás vzpomeneme.

 

Recept na ořechový koláč

Ingredience:

TĚSTO

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků

NÁPLŇ

Postup:

1. Nejprve připravte těsto. Do mísy robotu dejte nakrájené máslo, hladkou mouku, cukr a vaječný žloutek. Hnětacím hákem nechte těsto zpracovat. Kdyby bylo příliš sypké, přidejte pár lžic studené vody. Těsto zvládnete promíchat i prsty, pokud nemáte stroj.

2. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte asi na 30 minut do lednice odpočívat nebo na kratší dobu do mrazáku. 

3. Nyní je čas na náplň. Máslo rozmixujte s cukrem do pěny. Přidejte mouku, mleté mandle a vlašské ořechy a znovu zašlehejte. Postupně pak za stálého šlehání přidávejte celá vejce a zbylý bílek.

4. Těsto vyndejte z lednice a prsty ho rozprostřete do koláčové formy. Není třeba ji vymazávat, těsto je dost mastné. Pokud bude těsto příliš tuhé, vyválejte ho.

5. Na těsto nandejte náplň a koláč dejte péct na 170 stupňů přibližně 40 minut. Pak ho nechte zchladnout v pootevřené troubě. 

 

 

3 minuty
FITrecepty
https://www.fitboy.cz/orechy/
Je káva zdravá a proč?

Je káva zdravá a proč?

Káva je víc než jen ranní rituál a rychlý zdroj energie. Tento nápoj nás spojuje, podněcuje konverzace a dává nám příležitost na chvilku se během hektického dne zastavit. I přesto si mnozí z nás při pití kávy kladou otázku: „Je káva opravdu zdravá?“ Odpověď není černobílá, ale věda nám poskytuje mnoho důvodů, proč si tento nápoj vychutnávat bez výčitek.

Antioxidanty a zdraví

Jedním z hlavních přínosů kávy je její vysoký obsah antioxidantů. Tyto látky pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, které mohou způsobovat buněčné poškození a přispívat k řadě chronických nemocí. Káva je jedním z největších zdrojů antioxidantů v západní stravě a některé studie ukazují, že lidé, kteří pijí kávu pravidelně, mají nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny jater a tlustého střeva.

Ale pozor! Jak už to na světě chodí, co je dobré, to má i svou temnou stránku. Lógr, též kávová sedlina, obsahuje látky zvané diterpeny. Ty mohou zvyšovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu LDL v krvi. Tou zdravou kávou jsou tedy spíš espresso, filtrovaná káva, případně káva z french pressu, pokud se podává po usazení lógru. Klasický turek už může být rizikový kvůli dlouhému louhování sedliny.

Zdraví mozku a kognitivní funkce

Káva je často spojována s lepšími kognitivními funkcemi. Kofein, hlavní aktivní složka v kávě, stimuluje centrální nervový systém, což vede k lepší pozornosti, bdělosti a reakční době. Některé výzkumy dokonce naznačují, že pravidelná konzumace kávy může snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Mnozí z nás ale mají i tu zkušenost, že jak rychle nabyl, tak rychle pozbyl. Pokud tedy chcete nakopnout mozek na delší dobu, vyzkoušejte třeba zelený čaj, ginkgo, ženšen nebo dokonce rozmarýn.

Fyzická výkonnost a sport

Pro ty z nás, kteří se zabýváme sportem a zdravým životním stylem, je káva cenným spojencem. Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi, což zlepšuje fyzický výkon. Šálek kávy před tréninkem zvyšuje sílu, vytrvalost a celkový výkon. Káva také podporuje spalování tuků tím, že zvyšuje metabolickou aktivitu, což je skvělá zpráva pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo zlepšit svou kondici.

Psychická pohoda a mindfulness

Káva není jen o fyzických přínosech, ale také o psychické pohodě. Ranní šálek kávy je skvělým způsobem, jak začít den sám se svými myšlenkami a v přítomném okamžiku nebo s lidmi, které máme rádi. Mindfulness, nebo-li vědomá přítomnost, je klíčovým aspektem zdravého životního stylu, a rituál přípravy a pití kávy může být ideální příležitostí pro jeho praktikování. Věnovat čas přípravě kávy, vnímání její vůně a chuti může přispět ke snížení stresu a zlepšení celkové pohody. Vychutnávání své kávy pak dostává úplně jiný rozměr.

Dobré jídlo a káva

Milujete dobré jídlo? Pak je pro vás káva dokonalým společníkem. Její komplexní chuťové profily mohou skvěle doplnit různé pokrmy. Například bohatá, tmavě pražená káva skvěle ladí s čokoládovými dezerty. Naopak jemnější, světlé pražení může být ideální k lehkým, ovocným dezertům nebo ke snídani s müsli.

Jaká káva je kyselá aneb jakou si vybrat

Tak tohle může být skutečný oříšek. Chuť kávy určuje hned několik věcí. Druh zrna, poměr ve směsi, původ kávy, způsob pražení a v neposlední řadě příprava kávy.  Káva s vyšší kyselostí dobře chutná v cappuccinu, latte nebo ve flat white. Pokud máte rádi vyšší kyselost vybírejte kávu spíš z Etiopie, Keni nebo Kostariky. Poměrově by směs měla obsahovat více arabiky.

Preferujete spíš vyváženou lehce nahořklou chuť s nízkou kyselostí? Zaměřte se výbornou brazilskou kávu. 😊 Brazílie je největším producentem kávy na světě, jejich kávy jsou známe plnou chutí s oříškovými a čokoládovými tóny. Dalším známým dovozcem je Kolumbie, jejich káva vás potěší také nízkou kyselostí, vysokou kvalitou a jemnou, vyváženou chutí. 

 

Už se vám zbíhají chutě na dobrý šálek kávy? Vyzkoušejte novinku na našem e-shopu FITBOY Caffe. Vybrat si můžete hned z několika směsí. Každá kombinace je promyšlena a vytvořena na míru specifickému druhu přípravy i chuťovým pohárkům.

 

4 minuty
FITtipy
https://www.fitboy.cz/kava:fitboy/
    3 nejlepší recepty na brownies

    3 nejlepší recepty na brownies

    Věděli jste, že brownies vzniklo vlastně náhodou? Podle jedné z nejpopulárnějších legend o původu brownies se tento dezert zrodil v USA koncem 19. století díky kuchařce, která zapomněla přidat prášek do pečiva do čokoládového dortu. Místo toho, aby se dort krásně zvedl, zůstal hutný a vláčný, což nakonec kuchařku přivedlo k přípravě oblíbených brownies, jak je známe dnes. Dnes najdeme na internetu nespočet skvělých receptů na opravdu vynikající brownies. My jsme si oblíbili 3 recepty, o které se s vámi chceme podělit. Věříme, že vám brownies taky zachutnají, jak říká naše kamarádka: „Když je v tom tolik čokolády, musí to být výborné.“

     

    1. Vegan brownies

    Ingredience:

    • 200 g hořké čokolády
    • 150 g kokosového oleje
    • 250 g třtinového cukru
    • 3 lžíce mletých lněných semínek smíchaných s 9 lžícemi vody (nechte 10 minut odstát)
    • 100 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 lžička prášku do pečiva

    Postup:

    1. Předehřejte troubu na 180 °C.
    2. Rozehřejte čokoládu a kokosový olej ve vodní lázni. Nechte mírně vychladnout.
    3. V míse vyšlehejte směs lněných semínek s třtinovým cukrem.
    4. Pomalu přimíchejte rozpuštěnou čokoládu s kokosovým olejem.
    5. Přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva a dobře promíchejte.
    6. Těsto nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte přibližně 25-30 minut. Nebo dokud není povrch pevný a špejle zapíchnutá do středu brownies vyjde čistá.
    7. Krájejte až vychladne.
    https://www.fitboy.cz/cokoladove-kousky/

     

    2. Cheesecake brownies

    Ingredience:

    • Pro brownies:
      • 200 g hořké čokolády
      • 150 g másla
      • 250 g cukru
      • 3 vejce
      • 100 g hladké mouky
      • špetka soli
    • Pro cheesecake vrstvu:
      • 250 g krémového sýra
      • 50 g cukru
      • 1 vejce
      • 1 lžička vanilkového extraktu

    Postup:

    1. Předehřejte troubu na 180 °C.
    2. Rozehřejte čokoládu a máslo ve vodní lázni.
    3. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané směsi.
    4. Pomalu přimíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
    5. Přidejte mouku a sůl a dobře promíchejte.
    6. V jiné míse smíchejte všechny ingredience pro cheesecake vrstvu.
    7. Těsto na brownies nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem, na něj nalijte cheesecake vrstvu a opatrně promíchejte špejlí.
    8. Pečte přibližně 35-40 minut.
    https://www.fitboy.cz/mouky/

    3. Brownies s ořechy a bílou čokoládou

    Ingredience:

    • 200 g hořké čokolády
    • 150 g másla
    • 250 g cukru
    • 3 vejce
    • 100 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 100 g nasekaných vlašských ořechů, lískových ořechů a mandlí
    • 100 g bílé a mléčné čokolády nasekané na kousky

    Postup:

    1. Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem.
    2. Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu a máslo, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká směs. Nechte mírně vychladnout.
    3. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané směsi.
    4. Pomalu přimíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
    5. Přidejte mouku a špetku soli a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
    6. Jemně vmíchejte nasekané ořechy a kousky čokolády do těsta.
    7. Těsto nalijte do připraveného pekáče a rovnoměrně rozetřete.
    8. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud není povrch pevný a špejle zapíchnutá do středu brownies vyjde čistá.
    9. Nechte brownies úplně vychladnout, poté nakrájejte na čtverce a podávejte.
    https://www.fitboy.cz/orechy/

     

    Zdroj receptů:

    1. Minimalist Baker - Vegan brownies
    2. Sally's Baking Addiction - Cheesecake brownies
    3. BBC Good Food - Walnut and White Chocolate Brownies

     

    3 minuty
    FITrecepty
    Jak udělat nealko drink aneb proč pít zdravé sirupy

    Jak udělat nealko drink aneb proč pít zdravé sirupy

    Jak uhasit žízeň v horkých dnech? Jak se zahřát nealko pitím v zimě a zajistit si dostatečný přísun tekutin? Tak to jsou otázky většiny z nás. A pokud nepijeme pivo, je tahle otázka leckdy ještě složitější 🙂 Nedávno jsme na ni ale našli odpověď a vy ji znát už od dětství také. Ano, máte pravdu, otázku žízně vyřeší zdravé sirupy, pojďme se podívat na to, jaké to jsou.

    Zdravý sirup? Vždyť je v něm cukr

    Pokud si koupíme šťávu, kterou jsme asi všichni pili jako malí, pak na tom nic moc zdravého nenajdeme. Zdravé sirupy jsou ty, které se vyrábí z bylinek a skutečného ovoce nejlépe v bio kvalitě. Sacharóza pak působí v sirupu nejen jako přírodní konzervant, ale také jako zdroj energie při sportu, na výletech nebo k uspokojení našich chuťových pohárků. Cukr potřebuje i náš mozek. Pokud pracujeme hlavou, učíme se do školy je limonáda ze sirupu tím správným dopingem. A nebojte, přebytečná glukóza poslouží jako zdroj energie na odpolední procházku.

    Co obsahuje sirup?

    Kvalitní sirup poznáme především dle vysokého podílu ovoce nebo bylinek. Nenajdeme v něm zbytečné umělé přísady, barviva či chemická dochucovadla. Zdravý sirup je lisovaný za studena, aby si zachoval co nejvíce dobrých látek z darů přírody. A samozřejmě sacharózu, bez ní by to nebyl sirup. Opravdu dobrý sirup nechá vyniknout vůni, chuť i léčivé vlastnosti obsažených bylinek a ovoce, proto jej můžeme nejen pít teplý i studený, ale také ho užívat po lžičkách a přidávat do jídla.

    3 nejoblíbenější sirupy

    Schválně, uhodnete, které sirupy nám chutnají nejvíc? Ano, v létě i v zimě vede zázvorový sirup, doháního bezový i bezinkový sirup a následuje jemný levandulový sirup. Na podzim si pak hodně z nás ještě přidává do čaje jitrocelový sirup.

    Zázvor zahřeje i ochladí

    Lehce štiplavý, pro někoho možná zemitý a v kuchyni velmi oblíbený zázvor má schopnost ovlivňovat termoregulaci těla a vyrovnávat tak jeho teplotu. Proto studená zázvorová limonáda ochladí víc než jiné limonády a teplý zázvorový čaj zahřeje také víc. Koření, které dává jídlu úplně jinou pikantní chuť než pepř nebo chilli, je dokonce bohaté na draslík a pomáhá snižovat tlak.

    Levandule zklidní a pohladí

    Motiv modrofialových květů se stal symbolem venkovské kuchyně. Ve většině z nás evokuje pohodu slunného dne v chaloupce na odlehlém místě, kde je slyšet jen bzukot včel a vítr, který šumí v obilí. Na toto uklidňující místo se můžete přenést odkudkoli, stačí si připravit levandulovou limonádu nebo čaj. Levandule má uklidňující účinky, nervy pohladí svou vůní i chutí. Pomáhá zahnat bolest hlavy, nespavost i žaludeční potíže.

    Bezovka pro malé i velké

    S bezovou i bezinkovou limonádou je to jako s jahodami. Nezáleží na tom, kolik vám je, prostě ji milujete. Pravda, jako dospělí bezovou limonádu občas vyměníme za bezové víno, ale to nemění nic na tom, že bílé květy a černé bobule jsou velice oblíbené. Ať už se do výroby bezového sirupy pustíte doma, nebo si ho raději koupíte třeba od Báťky, díky minerálům a antioxidantům obsaženým v bylině pro sebe uděláte něco dobrého.

    Proč tedy pít sirupy?

    Díky lahodné chuti se vám snáz podaří udržet pitný režim. Cukr v rozumné míře působí jako potrava pro mozek a jako zdroj energie. Zdravé sirupy v sobě skrývají také léčivou sílu bylinek a vitamíny z ovoce.

    3 minuty
    FITtipy
    https://www.fitboy.cz/znacka/batkovy-sirupy/
      Co udělat pro své srdce, aby bilo radostí a ne na poplach?

      Co udělat pro své srdce, aby bilo radostí a ne na poplach?

      Máj lásky čas a také měsíc, ve kterém se dle východní medicíny máme zaměřit na srdeční centrum. Co to znamená? Jednoduše řečeno udělat vše, co srdeční soustavu podpoří a pohladí. Není nutné vykoupit lékárnu nebo začít běhat jako o život. Někdy stačí i pár maličkostí, jako jsou pestrá strava, relaxace s  šálkem bylinného čaje nebo své srdce zahojit a otevřít energeticky. Pravda, všechno se lehce říká a mnohem hůř dělá, my se ale teď společně podíváme na pár FITtipů, které jsou skvělou prevencí pro naše srdce, aby bila radostí a ne na poplach.

      Byliny na podporu srdce

      Je celá řada bylin, které se dají sbírat při úplňku nebo koupit třeba na našem e-shopu. Bylinné čaje, tinktury i sirupy mají blahodárný vliv na naše fyzické i duševní rozpoložení. Kromě toho, že mnoho bylin má příjemnou vůni i chuť, dokáží působit nejen preventivně, ale i léčivě. Pojďme se podívat na konkrétní byliny a jejich potenciál.

      Hloh obecný – aby srdce bilo jako zvon

      Hloh je známou bylinou, která zlepšuje výkon srdečního svalu a upravuje tlak. Ideální je pít čaj třikrát denně.

      Meduňka – klid a pohoda na prvním místě

      Meduňka dokáže zahnat stres a nervozitu, tím udělá pro celé tělo to nejlepší. Čím méně stresu, tím jsme víc v pohodě a fit. Je na vás, zda zvolíte čaj, nebo budete louhovat čerstvou bylinku ve studené vodě a zpříjemníte si tak svůj pitný režim.

      Růže – něžná vůně, po které srdce zaplesá

      Fandíte aromaterapii? Ať už preferujete aromaterapeutické oleje, nebo raději vykuřujete postaru suchými bylinkami, je to právě vůně růže, která pohladí bolavé srdce.

       

      Jaké ořechy srdce miluje

      Říká se „Jedno jablko denně a netřeba doktora.“ My s tím samozřejmě souhlasíme, zvlášť pokud jsou jablíčka z vlastní zahrádky nebo v bio kvalitě. A když k jablku přidáte hrst ořechů, dáte tělu mnoho dobrých látek přirozenou cestou. A jaké ořechy a semínka dělají dobře srdci?

      Para ořechy – bohatě zastoupený selen podporuje antioxidační aktivitu a chrání před  srdečními chorobami, brazilské ořechy jsou chuťově výborné a navíc obsahují ještě thiamin, bílkoviny, minerály a vlákninu.

      Vlašské ořechy – pro naše zdraví jsou prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které se spolu s vlákninou ukrývají právě v nejoblíbenějších oříšcích. Obsahují také antioxidanty a vitamín E, ten chrání srdeční buňky.

      Slunečnicová semínka – vzhledem nenápadné, chutí jemné, dokáží zpestřit prakticky každý salát a navíc jsou opravdu bohaté na vitamín E, zinek a selen, a všechny tři srdce potřebuje.

      Dýňová semínka – chutnají skvěle na slano i na sladko a jsou zdrojem hořčíku, který potřebujeme nejen pro srdeční, ale i nervovou soustavu.

      Kešu ořechy – staly se velice oblíbenými aniž by většina z nás věděla, jak jsou zdravé a že jsou zdrojem mědi, zinku a vitaminu K, který se doporučuje užívat společně s vitamínem D. Takže plán na odpoledne je jasný – jít se slunit na jarní sluníčko s mističkou kešu.

       

      Škodí káva srdci?

      Není tomu tak jen u kávy, na mušku si berou lékaři a vědci víc oblíbených nápojů či jídel. A je to dobře. Protože si navzájem vyvrací různé mýty. Jak je to teda s kávou a srdcem?

      Káva zvyšuje riziko srdečních onemocnění:

      Nové studie ukazují, že tomu tak úplně není. Káva obsahuje polyfenoly, látky s antioxidačními účinky. Řecká studie dokonce prokázala, že polyfenoly mohou zlepšit funkci endotelu (výstelky krevních cév a srdečních dutin), díky tomu krev lépe proudí.

      Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko srdečních chorob:

      Rozsáhlé studie nenašly souvislost mezi mezi pitím kávy a srdečními nemocemi. Dokonce bylo u žen, které pily 2–3 šálky kávy za den, potvrzeno snížení rizika mrtvice až o 20 %. 

      3 šálky kávy jsou moc:

      Co znamená pít kávu s mírou? Odborníci říkají, že 3–5 šálku za den je to umírněné množství, které spíš prospívá než škodí. Ruku na srdce, kdo z nás tolik kávy každý den vypije? Bez obav si tak můžeme dopřát tento lahodný nápoj ráno i odpoledne.


      Ať už výzkumy tvrdí cokoliv, vždy bychom měli dát na to, jak se cítíme a rady svého lékaře. A také nezapomínejme na to, že radostí bije srdce zamilované. Nemusí to být láska jako trám. Stačí, když trávíme čas s lidmi a činnostmi, které máme rádi. Už to je velké štěstí a tak si ho vychutnejme třeba u snídaně pro dva z výborného fit müsli.

      4 minuty
      FITtipy
      /produkty-pro-sve-srdce/
      3 originální recepty na jarní snídani, které milujeme

      3 originální recepty na jarní snídani, které milujeme

      Máme to asi všichni podobně, pořád dokola jíme ty stejné věci. Je těžké být v přípravě jídla kreativní zvlášť ve všední dny. Na snídani tak střídáme vajíčka, jogurt s müsli a když máme trochu víc času zvládneme i smoothie. Pokud si chcete vychutnat víkendovou snídani a udělat si něco dobrého a zároveň fit, pak pro vás máme 3 recepty na FITsnídani, které jsme si hodně oblíbili. Jsou to jídla lehká, ale zároveň dokáží dobít energii. Navíc je skvělé, že většinou máme všechny ingredience běžně doma, takže nemusíme v sobotu hned ráno na nákup.

       

      1. Jarní Superfood Smoothie Bowl

      Název je tak trochu trendy, ukrývá v sobě spoustu FITdobrot od lyo ovoce přes oříšky až po javorový sirup. Když recept zkusíte, určitě se s námi podělte na Instagramu, stačí nás označit – @fitboy.cz. U nás mistička vždycky hrozně rychle zmizí, takže je těžké jídlo vyfotit.

      Ingredience:

      • 1 banán
      • 1/2 šálku mražených borůvek
      • 1/4 šálku mraženého ananasu
      • 1/4 šálku mandlového mléka
      • 1 lžíce lyofilizovaných malin
      • 1 lžíce ořechů (např. vlašské nebo lískové)
      • 1 lžička kakaa
      • 1 lžička chia semínek
      • 1 lžička medu nebo javorového sirupu (volitelně)

      Postup:

      Společně rozmixujeme banán, borůvky, ananas, mandlové mléko, lyofilizované maliny, ořechy, kakao a med/javorový sirup (není nutné sladit). Nechte si od každé suroviny hrstku na posypání hotového smoothie.

      Jakmile je z ingrediencí hladká kaše, nalijeme smoothie do misky.

      Vrch posypeme chia semínky a zbylými surovinami nebo čerstvé ovoce. Nejlépe na vrchu chutná lyofilizované ovoce nebo granola.

       Jarni_Superfood_Smoothie_Bowl

      https://www.fitboy.cz/znacka/bonavita/strana-2/

       

      2. Jarní Quinoa Salát s Ořechy, Olivy a Sušeným Ovocem

      Netradiční kombinace spojuje chutě, které k sobě zdánlivě nemusí patřit. Pravda ale je, že lehce slaná chuť zelených oliv dá vyniknout sladké chuti sušeného ovoce. Kyselost citrónu zase nedovoluje, aby sladké ovoce přebilo ostatní chutě. Vyzkoušejte a pochlubte se nám, jak moc FIT jste se ráno po salátu cítili.

      Ingredience:

      • 1 šálek quinoi
      • 1/4 šálku ořechů (např. mandle, vlašské)
      • 1/4 šálku sušeného ovoce (např. brusinky, meruňky)
      • 1/4 šálku nakrájených zelených oliv
      • 1/4 šálku nakrájeného čerstvého petržele
      • 2 lžíce citrónové šťávy
      • 2 lžíce olivového oleje
      • sůl a pepř podle chuti

      Postup:

      Uvaříme quinou dle návodu a necháme ji vychladnout. Pak ji smícháme s ořechy, sušeným ovocem, olivy a petrželí.

      Přidáme citrónovou šťávu a olivový olej, promícháme a na závěr dochutíme solí a pepřem.

       

      Salát je skvělý i jako příloha například k hovězímu steaku.

       salat_quinoa_olivy_ovoce

      https://www.fitboy.cz/orechy/

      3. Jarní Energetické Kuličky s Kakaem a Mandlemi

      Tak tohle je hodně vymazlená snídaně, perfektně se hodí jako snídaně pro dva. Jediné, co ji vytýkáme je to, že je lepší si ji připravit den předem. Kuličky jsou také skvělým dezertem nebo svačinou na výlety. Zamlsejte si s námi bez výčitek.

      Ingredience:

      • 1 šálek jemných ovesných vloček
      • 1/2 šálku mletých mandlí
      • 1/4 šálku medu nebo javorového sirupu
      • 2 lžíce kakaa
      • 1/4 šálku lyofilizovaných jahod
      • 1/4 šálku ořechů (např. lískové, vlašské)

        Postup:

        Propláchněte a namočte vločky, stačí na půl hodinky. Následně vodu vymačkejte a k vločkám přidejte ostatní suroviny, rozmixujte. Pokud je směs hodně hutná, doporučujeme naředit rostlinným mlékem.

        Ze směsi pak vytvarujte kuličky a ty nechte ztuhnout v lednici alespoň 30 minut.

         

         energeticke_kulicky_kakao_jahody

        3 minuty
        FITrecepty
        https://www.fitboy.cz/lyofilizovane-ovoce/