DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Je káva zdravá a proč?

Káva je víc než jen ranní rituál a rychlý zdroj energie. Tento nápoj nás spojuje, podněcuje konverzace a dává nám příležitost na chvilku se během hektického dne zastavit. I přesto si mnozí z nás při pití kávy kladou otázku: „Je káva opravdu zdravá?“ Odpověď není černobílá, ale věda nám poskytuje mnoho důvodů, proč si tento nápoj vychutnávat bez výčitek.

Antioxidanty a zdraví

Jedním z hlavních přínosů kávy je její vysoký obsah antioxidantů. Tyto látky pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, které mohou způsobovat buněčné poškození a přispívat k řadě chronických nemocí. Káva je jedním z největších zdrojů antioxidantů v západní stravě a některé studie ukazují, že lidé, kteří pijí kávu pravidelně, mají nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny jater a tlustého střeva.

Ale pozor! Jak už to na světě chodí, co je dobré, to má i svou temnou stránku. Lógr, též kávová sedlina, obsahuje látky zvané diterpeny. Ty mohou zvyšovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu LDL v krvi. Tou zdravou kávou jsou tedy spíš espresso, filtrovaná káva, případně káva z french pressu, pokud se podává po usazení lógru. Klasický turek už může být rizikový kvůli dlouhému louhování sedliny.

Zdraví mozku a kognitivní funkce

Káva je často spojována s lepšími kognitivními funkcemi. Kofein, hlavní aktivní složka v kávě, stimuluje centrální nervový systém, což vede k lepší pozornosti, bdělosti a reakční době. Některé výzkumy dokonce naznačují, že pravidelná konzumace kávy může snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Mnozí z nás ale mají i tu zkušenost, že jak rychle nabyl, tak rychle pozbyl. Pokud tedy chcete nakopnout mozek na delší dobu, vyzkoušejte třeba zelený čaj, ginkgo, ženšen nebo dokonce rozmarýn.

Fyzická výkonnost a sport

Pro ty z nás, kteří se zabýváme sportem a zdravým životním stylem, je káva cenným spojencem. Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi, což zlepšuje fyzický výkon. Šálek kávy před tréninkem zvyšuje sílu, vytrvalost a celkový výkon. Káva také podporuje spalování tuků tím, že zvyšuje metabolickou aktivitu, což je skvělá zpráva pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo zlepšit svou kondici.

Psychická pohoda a mindfulness

Káva není jen o fyzických přínosech, ale také o psychické pohodě. Ranní šálek kávy je skvělým způsobem, jak začít den sám se svými myšlenkami a v přítomném okamžiku nebo s lidmi, které máme rádi. Mindfulness, nebo-li vědomá přítomnost, je klíčovým aspektem zdravého životního stylu, a rituál přípravy a pití kávy může být ideální příležitostí pro jeho praktikování. Věnovat čas přípravě kávy, vnímání její vůně a chuti může přispět ke snížení stresu a zlepšení celkové pohody. Vychutnávání své kávy pak dostává úplně jiný rozměr.

Dobré jídlo a káva

Milujete dobré jídlo? Pak je pro vás káva dokonalým společníkem. Její komplexní chuťové profily mohou skvěle doplnit různé pokrmy. Například bohatá, tmavě pražená káva skvěle ladí s čokoládovými dezerty. Naopak jemnější, světlé pražení může být ideální k lehkým, ovocným dezertům nebo ke snídani s müsli.

Jaká káva je kyselá aneb jakou si vybrat

Tak tohle může být skutečný oříšek. Chuť kávy určuje hned několik věcí. Druh zrna, poměr ve směsi, původ kávy, způsob pražení a v neposlední řadě příprava kávy.  Káva s vyšší kyselostí dobře chutná v cappuccinu, latte nebo ve flat white. Pokud máte rádi vyšší kyselost vybírejte kávu spíš z Etiopie, Keni nebo Kostariky. Poměrově by směs měla obsahovat více arabiky.

Preferujete spíš vyváženou lehce nahořklou chuť s nízkou kyselostí? Zaměřte se výbornou brazilskou kávu. 😊 Brazílie je největším producentem kávy na světě, jejich kávy jsou známe plnou chutí s oříškovými a čokoládovými tóny. Dalším známým dovozcem je Kolumbie, jejich káva vás potěší také nízkou kyselostí, vysokou kvalitou a jemnou, vyváženou chutí. 

 

Už se vám zbíhají chutě na dobrý šálek kávy? Vyzkoušejte novinku na našem e-shopu FITBOY Caffe. Vybrat si můžete hned z několika směsí. Každá kombinace je promyšlena a vytvořena na míru specifickému druhu přípravy i chuťovým pohárkům.

 

4 minuty
FITtipy
https://www.fitboy.cz/kava:fitboy/