DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Co udělat pro své srdce, aby bilo radostí a ne na poplach?

Máj lásky čas a také měsíc, ve kterém se dle východní medicíny máme zaměřit na srdeční centrum. Co to znamená? Jednoduše řečeno udělat vše, co srdeční soustavu podpoří a pohladí. Není nutné vykoupit lékárnu nebo začít běhat jako o život. Někdy stačí i pár maličkostí, jako jsou pestrá strava, relaxace s  šálkem bylinného čaje nebo své srdce zahojit a otevřít energeticky. Pravda, všechno se lehce říká a mnohem hůř dělá, my se ale teď společně podíváme na pár FITtipů, které jsou skvělou prevencí pro naše srdce, aby bila radostí a ne na poplach.

Byliny na podporu srdce

Je celá řada bylin, které se dají sbírat při úplňku nebo koupit třeba na našem e-shopu. Bylinné čaje, tinktury i sirupy mají blahodárný vliv na naše fyzické i duševní rozpoložení. Kromě toho, že mnoho bylin má příjemnou vůni i chuť, dokáží působit nejen preventivně, ale i léčivě. Pojďme se podívat na konkrétní byliny a jejich potenciál.

Hloh obecný – aby srdce bilo jako zvon

Hloh je známou bylinou, která zlepšuje výkon srdečního svalu a upravuje tlak. Ideální je pít čaj třikrát denně.

Meduňka – klid a pohoda na prvním místě

Meduňka dokáže zahnat stres a nervozitu, tím udělá pro celé tělo to nejlepší. Čím méně stresu, tím jsme víc v pohodě a fit. Je na vás, zda zvolíte čaj, nebo budete louhovat čerstvou bylinku ve studené vodě a zpříjemníte si tak svůj pitný režim.

Růže – něžná vůně, po které srdce zaplesá

Fandíte aromaterapii? Ať už preferujete aromaterapeutické oleje, nebo raději vykuřujete postaru suchými bylinkami, je to právě vůně růže, která pohladí bolavé srdce.

 

Jaké ořechy srdce miluje

Říká se „Jedno jablko denně a netřeba doktora.“ My s tím samozřejmě souhlasíme, zvlášť pokud jsou jablíčka z vlastní zahrádky nebo v bio kvalitě. A když k jablku přidáte hrst ořechů, dáte tělu mnoho dobrých látek přirozenou cestou. A jaké ořechy a semínka dělají dobře srdci?

Para ořechy – bohatě zastoupený selen podporuje antioxidační aktivitu a chrání před  srdečními chorobami, brazilské ořechy jsou chuťově výborné a navíc obsahují ještě thiamin, bílkoviny, minerály a vlákninu.

Vlašské ořechy – pro naše zdraví jsou prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které se spolu s vlákninou ukrývají právě v nejoblíbenějších oříšcích. Obsahují také antioxidanty a vitamín E, ten chrání srdeční buňky.

Slunečnicová semínka – vzhledem nenápadné, chutí jemné, dokáží zpestřit prakticky každý salát a navíc jsou opravdu bohaté na vitamín E, zinek a selen, a všechny tři srdce potřebuje.

Dýňová semínka – chutnají skvěle na slano i na sladko a jsou zdrojem hořčíku, který potřebujeme nejen pro srdeční, ale i nervovou soustavu.

Kešu ořechy – staly se velice oblíbenými aniž by většina z nás věděla, jak jsou zdravé a že jsou zdrojem mědi, zinku a vitaminu K, který se doporučuje užívat společně s vitamínem D. Takže plán na odpoledne je jasný – jít se slunit na jarní sluníčko s mističkou kešu.

 

Škodí káva srdci?

Není tomu tak jen u kávy, na mušku si berou lékaři a vědci víc oblíbených nápojů či jídel. A je to dobře. Protože si navzájem vyvrací různé mýty. Jak je to teda s kávou a srdcem?

Káva zvyšuje riziko srdečních onemocnění:

Nové studie ukazují, že tomu tak úplně není. Káva obsahuje polyfenoly, látky s antioxidačními účinky. Řecká studie dokonce prokázala, že polyfenoly mohou zlepšit funkci endotelu (výstelky krevních cév a srdečních dutin), díky tomu krev lépe proudí.

Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko srdečních chorob:

Rozsáhlé studie nenašly souvislost mezi mezi pitím kávy a srdečními nemocemi. Dokonce bylo u žen, které pily 2–3 šálky kávy za den, potvrzeno snížení rizika mrtvice až o 20 %. 

3 šálky kávy jsou moc:

Co znamená pít kávu s mírou? Odborníci říkají, že 3–5 šálku za den je to umírněné množství, které spíš prospívá než škodí. Ruku na srdce, kdo z nás tolik kávy každý den vypije? Bez obav si tak můžeme dopřát tento lahodný nápoj ráno i odpoledne.


Ať už výzkumy tvrdí cokoliv, vždy bychom měli dát na to, jak se cítíme a rady svého lékaře. A také nezapomínejme na to, že radostí bije srdce zamilované. Nemusí to být láska jako trám. Stačí, když trávíme čas s lidmi a činnostmi, které máme rádi. Už to je velké štěstí a tak si ho vychutnejme třeba u snídaně pro dva z výborného fit müsli.

4 minuty
FITtipy
/produkty-pro-sve-srdce/