Řecká kuchyně: Recept na Musaku i Baklavu
V horkých letních dnech máme chuť na něco svěžího, lehkého, zkrátka něco, co je FIT. A řecká kuchyně je 100% FIT a navíc je velice chutná. Připravili jsme si pro vás pár receptů, které patří mezi naše oblíbené. Recepty pohladí chuťové pohárky a zasytí bříško. Salát a sladkou tečku většinou kombinujeme s jedním z jídel a když vaříme řeckou kuchyni pozveme někoho na oběd, tak jak to dělají Řekové. Tradiční stolování v Řecku je sociální záležitost a je prokázáno, že společné jídlo přispívá k lepším vztahům i dobrému trávení.
Recept na Řecké Špagety s Olivami Kalamata
Ingredience:
- 300 g špaget
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká červená cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 šálku černých oliv Kalamata, bez pecek a nakrájených
- 1/2 šálku nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, oregano nebo tymián)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky cukru
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 100 g feta sýra, rozdrceného
Postup:
- Příprava špaget:
Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte špagety podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
Po uvaření je sceďte a nechte trochu vody na pozdější použití. - Příprava omáčky:
V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji do zlatova, asi 5 minut.
Přidejte nasekaný česnek a smažte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, černé olivy, sušené oregano, cukr, sůl a pepř.
Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne a všechny chutě se nespojí. - Dokončení pokrmu:
Do omáčky přidejte uvařené špagety a jemně promíchejte, aby se dobře obalily.
Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření špaget. - Podávání:
Servírujte špagety na talíře a posypte rozdrceným feta sýrem.
Ozdobte čerstvou bazalkou, pokud máte rádi.
Podávejte teplé a užijte si autentické středomořské chutě.
Recept na Musaku
Ingredience:
Na masovou směs:
- 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 1 velká cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 plechovka (400 g) sekaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžička skořice
- 1 lžička oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej na smažení
Na zeleninovou vrstvu:
- 2 velké lilky, nakrájené na plátky
- 2 velké brambory, nakrájené na plátky
- Olivový olej na potření
Na bešamelovou omáčku:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- 100 g nastrouhaného parmezánu nebo kefalotyri sýra
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Příprava lilků a brambor:
Nakrájené lilky a brambory potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
Lilky a brambory opečte na pánvi nebo v troubě, dokud nejsou zlatavé a měkké. Nechte stranou. - Příprava masové směsi:
V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli do zlatova.
Přidejte česnek a mleté maso a smažte, dokud maso nezhnědne.
Přidejte rajčata, rajčatový protlak, červené víno, skořici, oregano, sůl a pepř.
Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud směs nezhoustne. - Příprava bešamelové omáčky:
V hrnci rozehřejte máslo a přidejte mouku. Míchejte, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
Postupně přilévejte mléko za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
Přidejte nastrouhaný sýr, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř.
Nechte mírně vychladnout a poté vmíchejte rozšlehaná vejce. - Sestavení Musaky:
Předehřejte troubu na 180 °C.
V pekáči vytvořte vrstvu z polovině lilků a brambor.
Přidejte masovou směs a rozprostřete ji rovnoměrně.
Navrstvěte zbývající lilky a brambory.
Nakonec nalijte bešamelovou omáčku a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše. - Pečení:
Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud vršek není zlatavý a křupavý.
Nechte musaku před krájením a podáváním mírně vychladnout.
Recept na Řecký Salát
Ingredience:
- 4 zralá rajčata, nakrájená na kousky
- 1 velká okurka, nakrájená na plátky
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kroužky
- 150 g feta sýra, nakrájeného na kostky
- 1 hrst černých oliv Kalamata
- 1 lžíce kaparů (volitelné)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Příprava zeleniny:
Nakrájená rajčata, okurky, cibuli a papriku vložte do velké mísy.
Přidejte olivy a kapary (pokud používáte). - Přidání feta sýra:
Kostky feta sýra položte na vrch zeleninové směsi. - Příprava zálivky:
V malé misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, oregano, sůl a pepř.
Nalijte zálivku přes salát a jemně promíchejte. - Podávání:
Salát podávejte okamžitě, ideálně s čerstvým chlebem nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.
Recept na Tradiční Řecký Dezert Baklava
Ingredience:
Na Baklavu:
- 500 g filo těsta (dostupné v obchodech s potravinami)
- 300 g vlašských ořechů, jemně nasekaných (můžete kombinovat s mandlemi nebo pistáciemi)
- 200 g másla, rozpuštěného
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku (volitelné)
- 50 g cukru
Na sirup:
- 200 g cukru
- 200 ml vody
- 150 g medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 tyčinka skořice
- 1 proužek citronové kůry
Postup:
- Příprava ořechové náplně:
V míse smíchejte nasekané vlašské ořechy, cukr, skořici a hřebíček (pokud používáte).
Tuto směs nechte stranou. - Příprava baklavy:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Rozpusťte máslo a připravte si filo těsto. Filo těsto musí být při práci zakryté, aby nevysychalo.
Vymažte rozpuštěným máslem obdélníkový pekáč o rozměrech přibližně 33x23 cm.
Na dno pekáče položte jeden list filo těsta a potřete ho rozpuštěným máslem. Tento postup opakujte se zhruba 5-7 vrstvami filo těsta.
Na máslem potřenou vrstvu těsta rovnoměrně rozprostřete část ořechové směsi.
Položte další 3-4 vrstvy filo těsta, každou opět potřete máslem.
Tento postup střídaní vrstev těsta a ořechové směsi opakujte, dokud nezpracujete všechny ingredience. Na vrcholu by měla být vrstva filo těsta (opět cca 5-7 vrstev).
Ostrým nožem nakrájejte baklavu na diamantové nebo čtvercové tvary (před pečením). - Pečení:
Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut až 1 hodinu, dokud není vršek zlatavý a křupavý. - Příprava sirupu:
Zatímco se baklava peče, připravte sirup. V hrnci smíchejte cukr, vodu, med, citronovou šťávu, skořici a citronovou kůru.
Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte 10 minut jemně vařit, dokud sirup mírně nezhoustne.
Odstraňte skořici a citronovou kůru a nechte sirup mírně vychladnout. - Finalizace:
Horkou baklavu ihned po vytažení z trouby zalijte připraveným sirupem.
Nechte dezert nasáknout sirupem alespoň několik hodin, ideálně přes noc. - Podávání:
Baklava se podává při pokojové teplotě. Uchovávejte ji při pokojové teplotě, aby zůstala křupavá.