FITBOY Quinoa bílá 500 g 500g
Pusťme si do kuchyně všestrannou, jednoduchou a hlavně na jakýkoli způsob mňamózní quinou. Opravdu se Vám osvědčí a budete se k ní vracet.
V jihoamerických Andách se Merlík čilský také quinoa pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou.
Quinoa obsahuje hořčík, vitamíny skupiny B (především B1, B2 a B6) a vitamín E, který chrání tělo před působením volných radikálů a tím zpomaluje stárnutí kůže i buněk. Obsahuje také železo, selen a vápník. Naše tělo zásobí i kyselinou listovou, mědí, manganem, fosforem a zinkem. Můžeme v ní najít i omega-3 i omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Jelikož obsahuje téměř všechny aminokyseliny v množství 15%, můžeme ji považovat i za dobrý zdroj bílkovin.
Quinoa má nespočet podob lišící se barvou semen. Nejběžnější a nejrozšířenější je bílá, ale také červená a černá varianta. Všechny chutnají prakticky stejně, však červená a černá zůstávají po uvaření pevnější a působí „celozrnnějším" dojmem.
Hodí se do spousty typů pokrmů, používá se jako příloha i jako součást hlavního jídla. Dá se kombinovat se zeleninou, masem, ale také se sušeným ovocem (švestky, meruňky, brusinky) nebo oříšky (mandle, kešu, para ořechy) a semínky (lněné, chia, slunečnicové). Výborně chutná také s luštěninami, kde společně tvoří nutričně velmi výživnou kombinaci. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud namísto čisté vody použijeme při vaření například zeleninový nebo kuřecí vývar, ale také bylinky, cibuli a česnek.
Administrativní zařazení: Obiloviny a výrobky z nich
Země původu: Peru/Španělsko
Složení: Merlík chilský (Quinoa) 100%
Skladování: Uchovejte v suchu a chladu
Nutriční hodnoty (Ve 100g výrobku je průměrně obsaženo) |
||
Nutriční ukazatel |
Hodnota |
Jednotka |
Energie |
382/1611 |
Kcal/kJ |
Tuky |
6,1 |
g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
0,7 |
g |
Sacharidy |
64,2 |
g |
- z toho cukry |
0 |
g |
Vláknina |
7 |
g |
Bílkoviny |
14,1 |
g |
Sůl |
0 |
g |
Průměrné hodnoty z: USDA National Nutrient Database for Standart Reference |